kansplus logo

KansPlus Valkenswaard

Toegankelijk ValkenswaardSportverenigingen zetten zich in voor een toegankelijk Valkenswaard
Tijdens de Nationale Sportweek (20 t/m 29 september) hebben drie sportverenigingen de groene sticker ontvangen. Burgemeester Anton Ederveen, ambassadeur van toegankelijk Valkenswaard, reikte in het kader van Agenda22 de stickers uit aan organisaties die zich inzetten voor een toegankelijk Valkenswaard.


Burgemeester Anton Ederveen reikte zaterdag 26 september de sticker en certificaat uit aan Jan Tillemans,
hij is ruim 30 jaar vrijwilliger bij KansPlus. Zwemclub de Dolfijnen (van KansPlus) zet zich al bijna 50 jaar in voor mensen met een verstandelijke beperking. De aandacht ging vooral uit naar de vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat zo’n 30 mensen met een verstandelijke beperking elke zaterdag met veel plezier zwemmen.
 

Ambassadeur prijst inzet verenigingen
De ambassadeur was vol lof over alle verenigingen: “Iedereen in Valkenswaard moet mee kunnen doen, een toegankelijk Valkenswaard is de norm. We willen als samenleving klaar staan voor mensen die niet ‘vanzelf’ mee kunnen doen. Dit kan en lukt niet altijd. Het belangrijkste is om te voorkómen dat we mensen op voorhand uitsluiten, omdat we er niet over nagedacht hebben hoe zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen. SV Valkenswaard, AVV en KansPlus denken wél goed na hoe ze mensen kunnen betrekken en zorgen er ook écht voor dat iedereen kan meedoen. Zij zijn een voorbeeld voor ons allemaal!”


Agenda 22
Iedere gemeente in Nederland streeft ernaar om zoveel mogelijk te voorkómen dat mensen met een beperking worden uitgesloten. Die opdracht komt voort uit het VN-verdrag over rechten van mensen met een beperking. Dat verdrag is samengevat in 22 regels, de zogenaamde ‘Agenda 22’. Uitgangspunt hierbij is: ‘Toegankelijkheid is de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering’.